Article 7 August 2024

Euroopan komissio uudistaa tärkeää ohjeistustaan määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä – luonnos suuntaviivoiksi julkaistu

EU:n ja Suomen kilpailusäännöt kieltävät määräävässä markkina-asemassa olevaa yritystä väärinkäyttämästä asemaansa merkittävien seuraamusmaksujen ja muiden seurausten uhalla. Euroopan komissio julkaisi 1. elokuuta 2024 luonnoksen näitä sääntöjä koskevista suuntaviivoistaan.

Komission ohjeistuksella on merkittävä käytännön vaikutus kilpailusääntöjen soveltamiseen niin EU:n kuin kansallisella tasolla. Uusien suuntaviivojen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2025 ja korvata komission aiempi, pääosin jo yli 15 vuotta voimassa ollut ohjeistus. Suuntaviivoilla komissio pyrkii lisäämään kilpailusääntöjen ennakoitavuutta uuden oikeuskäytännön valossa ja muuttuneessa markkinaympäristössä. Markkinatoimijoilla on mahdollisuus kommentoida suuntaviivaluonnosta 31. lokakuuta 2024 asti.

Ohjeet määräävän markkina-aseman tunnistamiseen suuntaviivaluonnoksessa

Uudessa luonnoksessa tarkennetaan, milloin yrityksen tyypillisesti katsotaan yksin tai yhdessä muun yrityksen kanssa olevan määräävässä markkina-asemassa. Määräävästä markkina-asemasta seuraa yritykselle lisävelvollisuus noudattaa kyseisen aseman väärinkäytön kieltoa. Korkeilla markkinaosuuksilla – erityisesti yli 50 %:n – on yhä merkittävä painoarvo määräävän markkina-aseman tunnistamisessa. Toisaalta luonnoksessa tarkennetaan komission tulkintaa siitä, milloin korkeankaan markkinaosuuden yritys ei ole määräävässä asemassa esimerkiksi asiakkaiden ostajavoiman vuoksi.

Alustatalouden kasvava merkitys heijastuu luonnokseen, jossa alustamarkkinoita käsitellään erikseen. Keskeisessä asemassa määräävän aseman arvioinnissa ovat markkinoille tulon ja toiminnan laajentamisen esteet ja mahdollisuudet. Alustamarkkinoilla näihin voivat vaikuttaa erityisesti eri käyttäjäryhmien väliset verkostovaikutukset.

Komissio tarkentaa väärinkäytön arvioinnin yleisiä periaatteita

Komission uudistetut suuntaviivat keskittyvät kilpailijoita poissulkevien menettelytapojen arviointiin, eikä luonnoksessa käsitellä kaikkia oikeuskäytännössä lainvastaiseksi väärinkäytöksi tunnistettuja menettelytapoja. Tästä huolimatta luonnos tarjoaa laajasti välineitä määräävän aseman yritysten toiminnan hyväksyttävyyden arviointiin.

Luonnoksen mukaan toimintatavat, jotka poikkeavat tavanomaisesta kilpailusta ja jotka aiheuttavat minkä tahansa tosiasiallisen tai potentiaalisen kilpailijoita poissulkevan vaikutuksen, voivat merkitä kiellettyä määräävän aseman väärinkäyttöä. Väärinkäyttöön voi viitata esimerkiksi se, että kuvitteellisella yhtä tehokkaalla kilpailijalla ei olisi mahdollisuuksia toistaa tiettyä määräävässä asemassa olevan yrityksen käyttämää toimintatapaa. Kilpailijoiden aseman ei tarvitse tosiasiallisesti heiketä menettelyn myötä eikä menettelyn tarvitse olla kannattavaa, jotta kyse on väärinkäytöstä. Vaikutusten vähäisyyskään ei tee poissulkevasta menettelystä sallittua.

Määräävän aseman yritykset eivät saa kilpailupainetta kohdatessaankaan puolustautua keinoin, jotka eivät kuulu tavanomaiseen kilpailuun. Komissio kuitenkin tunnistaa yhä yritysten mahdollisuudet oikeuttaa muutoin kielletty menettely tehokkuushyödyillä ja tietyin välttämättömyysperustein, mutta kynnys tälle on korkea. Luonnoksessa annetaan väärinkäytön oikeutustilanteista esimerkkejä, joista voi olla hyötyä määräävän aseman yritysten harkitessa toimintavaihtoehtoja eri tilanteissa, kuten asiakkaiden epätyypillisiin pyyntöihin reagoimisessa.

Hinnoittelun, alennusten ja muiden menettelyjen tarkempi ohjeistus päivittyy

Yritykset löytävät suuntaviivaluonnoksesta apua esimerkiksi hinnoittelustrategioiden sallittavuuden arviointiin: erilaisten alennuskäytäntöjen, tuotteiden niputtamisen ja alhaisen hinnoittelun ohjeistusta on tarkennettu. Ohjeistuksessa suhtaudutaan yhä tiukasti yksinoikeudellisiin myynti- ja ostovelvoitteisiin ja yksinoikeutta edellyttäviin alennuksiin ja muihin etuihin sekä kustannukset alittavaan hinnoitteluun. Yritysten mahdollisuudet kumota menettelyjen haitallisuuteen liittyviä olettamia vastanäytöllä on tunnistettu aiempaa selkeämmin.

Komissio viittaa hintojen ja kustannusten vertailuun erityisesti saalistushinnoittelun, tuotantopanosten "hintaruuvin" ja esimerkiksi volyymialennusten arvioinnissa. Hintakustannustesti on jalostunut uuden oikeuskäytännön myötä. Luonnoksessa on otettu huomioon aiempaa vahvemmin muuhun kuin hintaan perustuvien etujen vaikutus kilpailulle.

Uutena menettelymuotona ohjeistus käsittelee useilla jakelu- tai valmistusketjun portailla toimivan yrityksen omaan toimintaansa kohdistamaa suosintaa, jota on pohdittu esimerkiksi Googlea koskevissa viranomaistutkinnoissa. Luonnoksessa suhtaudutaan kriittisesti esimerkiksi siihen, että yritys suosii omaa toimintaansa tärkeässä asiakaskanavassa, jota muut yritykset eivät voi tehokkaasti korvata.

Kiellettyinä toimintatapoina on luonnoksessa mainittu hyvitysmaksut yrityksen asiakkaille siitä, etteivät ne tuo markkinoille kilpailevaa tuotetta, ja muut toimintamallit, joiden ainoana perusteena on kilpailun estäminen.

Suuntaviivaluonnos jää viimeaikaisen oikeuskäytännön näkökulmasta epätäydelliseksi, sillä siinä ei käsitellä tarkemmin esimerkiksi sitä, milloin yrityskaupan toteuttaminen voi merkitä määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä. Kun ohjeistuksen painopisteenä on kilpailijoita poissulkevien menettelyjen arviointi, ohjeistuksen ulkopuolelle jää myös asiakkaille suoraan haittaa aiheuttavat menettelytavat, kuten kohtuuttoman korkea hinnoittelu.

Uudistuksen vaikutus

Suuntaviivaluonnos kiteyttää hyödyllisesti EU-tuomioistuimen oikeuskäytäntöä ja komission päätöskäytäntöä. Voimaan tullessaan suuntaviivoilla on todennäköisesti pitkäkestoisia vaikutuksia paitsi komission omaan päätöksentekoon myös kansallisten kilpailuviranomaisten ja yritysten toimintaan.

Luonnoksessa komissio monin paikoin luettelee kokonaisarvioinnissa huomioitavia seikkoja ottamatta tarkemmin kantaa menettelytapojen lainmukaisuuteen. Arvioinnin tapauskohtaisuus tulee jatkossakin aiheuttamaan epävarmuuksia määräävässä asemassa olevien yritysten toimintaan.

Lisätiedot

Kilpailuoikeuspraktiikkamme neuvoo säännöllisesti määräävän aseman yrityksiä niiden arvioidessa toimintaansa kaupallisesti tehokkaiden ja lainmukaisten ratkaisujen löytämiseksi niin laajoissa strategiapohdinnoissa kuin yksittäisissä tilanteissa. Meillä on vankka kokemus myös kilpailijoiden ja sopimuskumppanien menettelyn arvioinnista, compliance-ohjelmien toteuttamisesta ja tilanteen vaatiessa viranomaisprosesseissa avustamisesta.

Share:
Similar articles